Hanzefestival 2016

De deelname van het Hanzefestival op 9 oktober 2016 is het eerste optreden van AMDG waarbij we

adv hanzefestival 230 X 300mm febrbeoordeeld zullen worden op onze uitvoering van de muziekwerken uitgevoerd onder leiding van Gido van Schijndel.

Niet geheel onbevooroordeeld zat ik dit keer in de zaal en wil mijn visie op de uitvoering delen, los van wat de jury ervan vindt.

AMDG opent het programma met Stal Himmel. Een prachtig opbouwend werk. Met een goed uitgevoerde solo op euphonium. Mooi ingetogen uitgevoerd.

Het eerste serieuze werk is “a movement for Rosa”. Dit werk begint rustig en spannend met belangrijke solo’s voor bugel, hoorn en sax. Deze sluiten goed op elkaar aan. De stemming is soms lastig. Het werk groeit langzaam en verschillende melodielijnen gaan in elkaar over. In het midden van het stuk lijkt het stil te liggen, met daarna opzwepende zware  tonen en daardoorheen de trompetten met een mooie melodie. Er komen gedurende het werk prachtige melodielijnen voor. Een genot om naar te luisteren. Met beleid en rust uitgevoerd.

Daarna een werk van een hele andere orde. “Cats Tale”, een jazz achtig werk waarbij veel techniek komt kijken. Een uitdaging voor AMDG. Een paar weken terug had ik geen idee waar dit stuk naar toe ging en hoe we het onder elkaar zouden krijgen. Maar gedurende de uitvoering  hebben jullie mijn aandacht erbij weten te houden en heb ik ervan genoten. De supporters naast me zaten mee te “swingen”. Na het eerste rustige  en relaxte gedeelte gaat het los en lijkt het alle kanten op te gaan, maar uiteindelijk past het onder elkaar en sluit het op elkaar aan. Wel hier en daar wat gehaast en gesmokkel.  Uiteindelijk weet ook ik het werk te waarderen. Deel 2 van het werk klinkt ook weer relaxt , met hele duidelijke dynamiek, wat het stuk echt aangenamer maakt om naar te luisteren. Deel 3 begint snel en meer gehaast dan de 2 andere delen van dit werk .  Mooie solo’s  op de      tenor-sax en trompet. En in dit deel een hele grote rol voor het slagwerk. Deze wordt ook optimaal benut.  Wat het geheel tot een verrassend einde geeft. In de zaal was dit genieten.

De laatste weken heb ik regelmatig meegeluisterd op de repetitie en heb op sommige vlakken duidelijk verschil gehoord. Met name in de dynamiek. Ook Cats Tale in vergelijking met enkele weken terug is een heel ander stuk. Nog niet perfect, maar het stond een stuk beter onder elkaar dan dat ik hem eerder heb gehoord.

We zijn op de goede weg!